MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Oud-Westlandprijs voor Atlas van het Westland; Westlandkaart mede-genomineerd

6 december 2017. De Oud-Westlandprijs wordt tweejaarlijks toegekend door het Genootschap Oud-Westland. De jury, bestaande uit Piet van der Valk, Jolanda Faber, Jan-Willem van den Beukel en Ton Immerzeel, had drie genomineerden voorgedragen aan het bestuur van het genootschap. De winnaar werd bekend gemaakt op 6 december 2017.

De Oud-Westlandprijs wordt tweejaarlijks en nu voor de tweede maal toegekend aan een persoon, groep personen of instelling die zich de afgelopen tijd heeft ingespannen voor het in stand houden, onderzoeken of onder de aandacht van het publiek brengen van de Westlandse geschiedenis en/of het Westlandse historisch erfgoed. De drie genomineerden waren (Zie ook WOS):

Aart van den Berg heeft de door hem geschreven 4-mei-voorstelling Oorlogsdagboek van Jeane Zwinkels (opgevoerd in Theater De Naald 2013) omgebouwd naar een schoolvoorstelling, geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. De voorstelling wordt op school gespeeld door Maghen Hilgersum, die de leerlingen, aan de hand van verhalen uit Jeane’s dagboek, mee terug neemt naar die tijd van WO-II. De voorstelling wordt afgewisseld met liedjes en gedichten en ondersteund door geluidsfragmenten en beeldmateriaal uit het Westlands archief.

De Westlandkaart projectgroep, die de Westlandkaart digitaal als idee heeft gerealiseerd, is zeer breed vertegenwoordigd in de streek Het Westland. Deze kaart moet worden gezien als een groeikaart, dat wil zeggen dat hij eigenlijk nooit af is, maar met de mensheid meegroeit en zowel in het verleden (1250 v. Chr.) als het heden nog verder uitgewerkt zal gaan worden. Jan den Hoed, een van de initiatiefnemers van dit project, heeft met de overige deelnemers Gé Poot, Jan Buskes, Henk Groenendaal, Ton Immerzeel en Gustaaf van Gaalen samengewerkt met alle historische verenigingen in de streek, het Historisch Archief Westland, werkgroepen en musea. Lees meer over de Westlandkaart.

Westlandkaart flyer

 Marcel IJsselstijn en Yvonne van Mil, makers van de Atlas van het Westland, vullen elkaar naadloos aan. Van Mil weet alles over waarom dorpen en steden in de loop der eeuwen veranderden, IJsselstijn is gespecialiseerd in het ontstaan en de groei van steden in de Middeleeuwen. Het boek Atlas van het Westland is een prachtig boek dat aan de hand van vaak nieuw kaartmateriaal een compleet beeld geeft van de fysieke ontwikkeling van het Westland.

Atlas van het Westland

Oud-Westlandprijs 2017 voor de Atlas van het Westland - 6 december 2017
Yvonne van Mil, Marcel IJsselstijn, Wil van den Bosch en Piet van der Valk (vlnr).

De prijsuitreiking vond plaats in de Kastanjehof in Kwintsheul, voorafgaand aan de lezing Westlanders van Duitse afkomst, door Arnold Arkesteijn. Juryvoorzitter Piet van der Valk stelde de drie genomineerden voor en motiveerde de keuze van de jury. Voorzitter van het genootschap, Wil van den Bosch Czn., mocht de winnaars feliciteren, Marcel IJsselstijn en Yvonne van Mil, voor hun Atlas van het Westland.

08 december 2017