MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

'Den Hoorn in Beeld' in Hoornbloem - donderdag 23 maart 2017

16 maart 2017. Op donderdag 23 maart 2017 worden vier korte lezingen gehouden over Den Hoorn. De bijeenkomst vindt plaats in de Hoornbloem, Koningin Julianaplein te Den Hoorn, aanvang 20.00 uur; toegang gratis.
Helaas werd deze aankondiging niet in De Schakel Midden-Delfland geplaatst, dus: ZEGT HET VOORT...

Den Hoorn telt nog altijd een opvallend aantal rijtjeshuizen uit de periode 1875-1940, zoals aan het begin en einde van de Dijkshoornseweg en langs de Woudseweg. Wie waren de stichters van deze woningen? Wat is de relatie met de opkomende tuinbouw? Henk Groenendaal vertelt over zijn onderzoek naar deze woningen.

Den Hoorn in beeld - 23 maart 2017
Luchtfoto Den Hoorn, collectie Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

Bert Gerritse, nauw betrokken bij de Hoornse parochie, spreekt over de 100-jarige r.k. kerk in Den Hoorn. Pastoor Vasse heeft een dagboek bijgehouden waarin hij de werkzaamheden aan de kerk vanaf het begin tot aan de realisatie in 1917 heeft bijgehouden.

Rianne Graveland, historica, heeft onderzoek gedaan naar de bakkers in Den Hoorn en Schipluiden. De eerste bakkers worden reeds in de zeventiende eeuw genoemd. De huidige bakkerijen van Hoek en Holtkamp hebben een voorgeschiedenis, die teruggaat tot de negentiende eeuw.

Ten slotte vertelt Jacques Moerman over de Tanthofkade en de Wennekerkade, twee kaden die als kerkenpad werden gebruikt. Kerkgangers en scholieren uit Abtswoude liepen via deze wegen door de polder naar de r.k. kerk en school in Den Hoorn.

Deze avond wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. De vier verhalen worden uitgebreider besproken in het binnenkort uit te brengen Historisch Jaarboek Schipluiden 2016, waarover later meer.

Bron: Persbericht Historische Vereniging Oud-Schipluiden 8 maart 2017.

13 oktober 2017