MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Human Memory van Kouji Ohno winnaar buitenkunstverkiezing regio west

18 juli 2022: De winnaar van regio west, van het radioprogramma 'de ochtend van 4', is Human Memory geworden van de kunstenaar Kouji Ohno. Dit duokunstwerk staat in Delft, Rotterdamseweg, en Midden-Delfland, Kraaiennest. Dit kunstwerk kreeg 33% van de stemmen.


Human Memory van Kouji Ohno heeft zijn plaats in het Kraaiennest

13 juni 2017. Vandaag is het land art object met titel Human Memory van de Japanse kunstenaar Kouji Ohno in het Kraaiennest geplaatst. Het vijf meter hoge kunstwerk is opgebouwd uit oude fietsonderdelen. Vanaf 17 juni wordt het kunstwerk onderdeel van de land art route met 12 objecten van kunstenaars uit Midden-Delfland en Westland. De route loopt van het Boerolterrein naar de Human Memory van Kouji Ohno.

Land Art in Midden-Delfland
Human Memory van Kouji Ohno, foto Flip van der Eijk.

Land Art in het Kraaiennest

23 mei 2017. Op zondag 18 juni wordt het Land Art Object Human Memory onthult. Een 5 meter hoog beeld van de Japanse kunstenaar Kouji Ohno dat is opgebouwd uit afgedankte fietsen. Rond de onthulling van het beeld wordt muziek gemaakt en is er een proeftafel van Midden-Delflandse streekproducten en een Japanse theeceremonie. U kunt ook kennis maken met typische Japanse kunstuitingen zoals Ikebana, origami en kalligrafie. Het programma begint om 13.00 uur aan de Berckenrode in het Kraaiennest, Maasland. De onthulling van het kunstwerk is tussen 13.30 en 14.00 uur.

Vanaf zaterdag 17 juni is er een Land Art route uitgezet in het Kraaiennest met 12 objecten van kunstenaars uit Midden-Delfland en Westland. De route loopt van het Boerolterrein naar het land art object en zal blijven staan tot de Dag van het polderlandschap op 23 september.

Kinderen maken kunst in het landschap

Kinderen uit Westland en Midden-Delfland maken samen met ouders een 13 meter hoog bamboe-object. Honderd paar handen gaan op 17 juni aan het werk in het Kraaiennest onder leiding van beeldend kunstenaar Antoon Versteegde. Het object wordt gebouwd tijdens de Midden-Delfland Dagen en is een blikvanger voor het Boerol Festival op 23 en 24 juni. Het object zal samen met de andere beelden als een groot land art kunstwerk tot De Dag van het Polderlandschap op 23 september te bewonderen zijn.

Kouji Ohno aan het werk

Land Art in Midden-Delfland
De vorm van het kunstwerk word duidelijk (22 mei).

Op 11 mei 2017 was er bij het Art Center Delft een persmoment waar Koujo Ohno vertelde over zijn project. Naast de staalconstructie die als basis dient voor het kunstwerk lagen tientallen oude fietsen, die eerst helemaal uit elkaar moeten worden gehaald. Daarna worden de onderdelen stuk voor stuk aan deze basis gelast. Anderhalve week later begint het kunstwerk al zijn vorm te krijgen. De voorkant van het lijf met armen en benen is vrijwel klaar; nu de achterkant, waarbij het beeld met een takel moet worden omgedraaid. Tenslotte moet het hoofd worden gecreëerd. Bekijk het werk van Kouji Ohno op zijn website.

Land Art in Midden-Delfland
De basis voor het kunstwerk is gereed.

Land Art in Midden-Delfland
De assen van de wielen zijn nuttig; de wielen zelf niet.

Land Art in Midden-Delfland
Fietsonderdelen liggen klaar om verwerkt te worden.


Land Art pilot

In 2016 is uit het project Cultuurimpuls (van gemeente en culturele organisaties in Midden-Delfland) het initiatief ontstaan voor een pilotproject met ‘land art’, dat een nieuwe loot is aan de ‘cultuurboom’ in Midden-Delfland. Kunst die in het landschap staat en een eigen bijdrage levert aan de beleving ervan. Dit is in Midden-Delfland nog niet geprobeerd en dus een uitdaging. De gemeente Midden-Delfland heeft aangeboden om de pilot dit jaar te ondersteunen. Doel van de pilot is antwoord te krijgen op de vragen: is er draagvlak voor land art en versterkt land art de kwaliteit van het landschap en de merkwaarde van Midden-Delfland?

Land Art Delft

Maar hoe begin je aan een land art project, zonder ervaring op dat gebied? Na een brainstorm met enkele deskundigen is gekozen voor samenwerking met de Stichting Land Art Delft en de Japanse kunstenaar Kouji Ohno. Deze stichting heeft al enkele jaren ervaring met kunst in het landschap en biedt een mooie verbinding naar de stad Delft. Kouji Ohno heeft al eerder kunstwerken voor Land Art Delft gemaakt en is in 2017 in Nederland.

Japanse blik op ons landschap

Kouji Ohno studeerde in 1996 af aan de Tamara Art University in Tokyo. Hij maakt vaak grote, vervreemdende installaties, geïnspireerd op de natuur en het leven en wat mensen er mee doen. Kouji Ohno heeft zich voor dit land art project laten inspireren door de geschiedenis van het polderlandschap. De strijd tegen het water, de dijken en polders, het landschap en silhouetten in de mist. Kouji is ook verbaasd over de duizenden oude fietsen die uit grachten en vaarten worden opgedregd. Fietsen als een verborgen verhaal van de polder. Hij recyclet de oude fietsen tot een mensfiguur; monument voor het werk aan de polders. Naast de mensfiguur laat een tweede beeld de omtrek van deze figuur zien, als een silhouet in de mist. De twee beelden passen in elkaar en vormen samen een 'gesloten vlak'. Een symbool voor de kades in de polders en de verbinding tussen stad en land.

Land Art in Midden-Delfland 

Verbinding tussen stad en platteland

Het land art kunstwerk van Kouji Ohno verbindt de stad en het platteland. De mensfiguur kijkt uit over de Artist impression polders richting Delft en staat in Het Kraaiennest. Een spannende locatie in de Kralingerpolder, grenzend aan de glastuinbouw van het Westland. Het beeld van de omtrek komt bij Land Art Delft, aan de rand van de stad, als poort naar de polders. Tussen de beelden is een fiets- en wandelroute waarlangs je de verbinding daadwerkelijk kunt beleven. Deze route is door de werkgroep Paden van de Midden-Delfland Vereniging op kaart uitgebracht.

Land Art in Midden-Delfland
Het kunstwerk From Ocean van Kouji Ohno (2014); het staat nu op een andere plaats bij Land Art Delft.

Midden-Delfland Dagen en Boerol Festival

De land art kunstwerken zijn ook de kern van gemeenschapskunst, waaraan bewoners, bezoekers en amateurkunstenaars van alle kunstdisciplines deelnemen. Het beeld in Het Kraaiennest wordt onthuld op zondag 18 juni, bij de Midden-Delfland Dagen 2017. Bij de onthulling ontmoeten de culturen van Japan en Nederland elkaar. Het is de opmaat naar het Boerol Festival op 23 en 24 juni. Lokale kunstenaars exposeren hun werk in een beeldenroute tussen het kunstwerk van Kouji Ohno en het Boerolterrein. In de loop van het jaar zullen meer kunstevenementen in Midden-Delfland volgen rond en naar aanleiding van het land art project. Zo vertellen we samen het verhaal van ons landschap.

Land Art in Midden-Delfland
Het Kraaiennest in de lente. 

Bron: Persbericht Stichting Promotie groen Midden-Delfland 10 mei 2017.

19 juli 2022