MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Onderwaterleven in 3D als informatiebord langs de Noordvliet

21 april 2017. Vijf dagen lang werkte Leon Keer aan drie beschilderingen van onderwaterleven op het fietspad tussen de Noordvliet en de onlangs aangelegde vispaaiplaats. De vierde beschildering toont de in Midden-Delfland voorkomende groene kikker. Het hoogheemraadschap van Delfland gaf de opdracht voor deze mooie en ludieke kunstexpressie. Bekijk ook het filmpje!

Onderwaterleven in 3D als informatiebord langs de Noordvliet
Streetartist Leon Keer werkend aan een van zijn waterbakken.

Informatieborden zijn er al in overvloed in het Midden-Delflandgebied, zo is de mening van het hoogheemraadschap van Delfland. Daarom zocht het schap naar een ander middel om aan te geven dat men hier langs de nieuwe vispaaiplaats loopt of fietst. Zo kwam Leon Keer in beeld, die als streetartist vorig jaar op het Bastiaanplein in Delft het Straatje van Vermeer in 3D schilderde. Hier, op het fietspad langs de Noordvliet en komend vanaf de veerpont De Kwakel, maakte Leon vier op enige afstand van elkaar liggende 3D beschilderingen. De eerste drie symboliseren hoe de vissen tussen de vispaaiplaats (links op de foto) en het boezemwater (rechts) heen en weer kunnen zwemmen door buizen onder het fietspad. Zes in het gebied voorkomende soorten zijn afgebeeld: brasem, paling, blankvoorn, baars, snoek en karper. Om over de waterbakken te komen zijn evenwichtsbalken gemaakt die uitnodigen tot leuke fotomomenten. Als vierde tafereel komt de bezoeker een grote groene kikker tegen op het fietspad.

Onderwaterleven in 3D als informatiebord langs de Noordvliet
De derde 'waterbak', met karper en snoek, is klaar; Leon gebruikte bijna automatisch de evenwichtsbalk.

Leon Keer maakt over de hele wereld 3D beschilderingen. Onlangs was hij nog in Dubai op een streetart festival (zie ook het filmpje). Maar deze opdracht van het hoogheemraadschap van Delfland is toch wel heel bijzonder, vertelde hij. Vrijwel altijd schildert hij in een stadse omgeving waar veel mensen komen kijken, maar weinigen contact zoeken. Niet eerder werkte hij in zo'n wijds landschap met de geluiden van grutto, kieviet, tureluur en de diverse soorten ganzen. Veel mensen die langs kwamen zochten even contact en waren lovend over zijn werk. Bij streetartfestivals worden de beschilderingen doorgaans met kleurkrijt aangebracht en blijven slechts enkele dagen toonbaar; één flinke regenbui en het is gedaan met de kunstwerken. Bij de schilderingen langs de Noorvliet werd watervaste acrylverf gebruikt; een extra beschermende, transparante verflaag moet ervoor zorgen dat de werken minstens een half jaar zichtbaar blijven. Het is wel te hopen dat de ganzen, die het fietspad behoorlijk onder kunnen schijten, enig respect hebben voor de beschilderingen. Hoe realistisch deze zijn bleek wel toen een ruiter zijn paard zag tegenstribbelen bij het naderen van een afbeelding.

Onderwaterleven in 3D als informatiebord langs de Noordvliet
Een feestelijk moment met Leon en het hoogheemraadschap van Delfland als de 3D beschilderingen (bijna) klaar zijn.

Nu het toeristenseizoen echt begonnen is zullen nog veel mensen met bewondering even stil staan bij de bijzondere onderwaternatuur van Midden-Delfland.

In het TV programma Hart van Nederland (SBS6) zien we Leon Keer aan het werk. Ook dagblad het AD besteedde er een artikel (met video) aan.

Onderwaterleven in 3D als informatiebord langs de Noordvliet
Het Huisje van Vermeer, dat Leon Keer maakte in 2016 op het Bastiaanplein in Delft.

20 juni 2017