MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Schetsen in en rond molen ‘De Korpershoek’ tijdens Molendag 24 juni

11 juni 2017. Tijdens de Westlandse Molendag, 24 juni 2017, is er in molen Korpershoek te Schipluiden een expositie te bekijken van werken van leerlingen van beeldend kunstenaar Rina Groot uit Schipluiden. De toegang is gratis.

Westlandse Molendag

Op de Westlandse Molendag is een groot aantal windmolens in Westland en Midden-Delfland geopend voor een bezoek. Ook molen Korpershoek aan de Gaagweg 5 in Schipluiden is van binnen en buiten te bezichtigen. De tekeningen, schilderijen en collages die gemaakt zijn onder leiding van Rina Groot, beeldend kunstenaar, worden in de molen tijdens deze dag gepresenteerd. Meelmolen ‘De Korpershoek’ kent een rijke historie die terug gaat naar het jaar 1515. De molen en de ernaast gelegen pittoreske woning zijn historische en schilderachtige dorpsgezichten in Midden-Delfland.

Schetsen in en rond molen ‘De Korpershoek’

Schetsen in en rond molen ‘De Korpershoek’

Maandagavond 20 maart en woensdagavond 22 maart verzamelden de cursisten van Rina Groot zich bij molen Korpershoek om in en rond de molen een onderwerp te zoeken om te schetsen. Molenaar Hans van Leeuwen liet hen binnen, zorgde voor licht en leidde hen door de molen, vertelde, verklaarde en verhelderde. Boven in de molen, op de kapzolder hing reuzel. Hans was daar niet meer zo over te spreken. De kwaliteit was vroeger beter. De reuzel wordt gebruikt voor smering van de bovenas. Door de hanentree te beklimmen kon je die zien liggen. Via de bovenas wordt de koningspil aangedreven. Daarna werd het moeilijker: kamwiel, luiwerk, spoorwiel, kamdam, rondsel (schijfloop), loper en ligger, de kaar, takels, blokken, kettingen en touwen.

Schetsen in en rond molen ‘De Korpershoek’

Iedereen zocht een plekje dat tot de verbeelding sprak en maakte een schets. In het atelier van Rina werd die in de laatste twee lesavonden uitgewerkt. Dit project was erg leuk en ook erg leerzaam. Hans van Leeuwen stuurde een link door: www.westlandsemolens.nl. Ook op www.slideshare.net/keesvanger/molenwielen is veel te zien en te leren over techniek in de molen en de vaardigheden van molenmakers.

Schetsen in en rond molen ‘De Korpershoek’

Schetsen in en rond molen ‘De Korpershoek’

Bron: Tekst Hans Saris, foto’s: Nel van Leeuwen en Rina Groot.

12 juni 2017