MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Bloesemfietstocht en bezoek aan twee boomgaarden

15 april 2017. Twee heel verschillende boomgaarden waren geopend voor een bezoek tijdens een bloesemfietstocht: de productieboomgaard van de familie Dijkshoorn aan de Westgaag in Maasland en de boomgaard van Hoeve Avondrust aan de Zuidbuurt in Vlaardingen. De fietstocht van Maasland naar Vlaardingen leidde door het mooie landschap van Midden-Delfland. Ongeveer twintig mensen deden mee aan dit evenement georganiseerd door ANV Vockestaert.

Bloesemfietstocht en bezoek aan twee boomgaarden - 15 april 2017

De start van de bloesemfietstocht was bij de boerderij en boomgaard van de familie Dijkshoorn aan de Westgaag 28 in Maasland. Op de boerderij zijn vijftig melkkoeien aanwezig van het oud-Hollandse ras Fries-Hollands. De bestemming was de boomgaard die achter de boerderij ligt, naast het terrein waar vroeger buitenplaats Koningsrust lag (de gemeente Midden-Delfland werkt aan plannen de tuinen en boomgaarden van Koningsrust in ere te herstellen). Reinier Dijkhoorn leidde de groep langs de diverse soorten peren- en appelbomen. De oudste bomen zijn geplant in de jaren zestig van de vorige eeuw. Met jonge aanplant van twee jaar oude bomen wordt de boomgaard verjongd waar wenselijk. De perenbomen stonden prachtige in bloei; de appelbomen waren, afhankelijk van de soort, al goed onderweg. De deelnemers aan de excursie vroegen honderduit over het onderhoud van de fruitbomen. Dijkshoorn verkoopt ook fruit aan particulieren: op zaterdag aan de Westgaag, op maandag in het centrum Maasland en op dinsdag in Schipluiden (tegenover AH). Een deel van de oogst wordt verkocht aan de groothandel.

Bloesemfietstocht en bezoek aan twee boomgaarden - 15 april 2017

Bloesemfietstocht en bezoek aan twee boomgaarden - 15 april 2017

De fietstocht van ongeveer 6,5 kilometer leidde door de Dijkpolder en het dorp Maasland. Daarna over de Zuidbuurt, een oude ontginningsweg die van Maassluis naar Vlaardingen leidt. Deze weg loopt door een voormalig agrarisch gebied. Vanwege de reconstructie van Midden-Delfland kreeg dit deel de bestemming recreatie. Vrijwel alle boerderijen kregen een herbestemming en melkvee was nog maar op beperkte schaal mogelijk. Hoeve Avondrust kreeg ook een andere bestemming. Het plan dat Mirjam Warnars indiende was een kattenboerderij. Hulpbehoevende bejaarden mochten in die tijd hun katten niet meenemen naar het verzorgingshuis. Maar toen dit wel mocht moest er een ander plan worden gemaakt. Mirjam heeft inmiddels een winkel aan huis met veel streekproducten en met haar zelfgemaakte jams en sauzen. Ook worden er kinderfeestjes gegeven.

Bloesemfietstocht en bezoek aan twee boomgaarden - 15 april 2017

De boomgaard van Hoeve Avondrust geeft jaarlijks diverse soorten appels, peren, kersen en pruimen. De namen hiervan zijn op bordjes aan de bomen te lezen. Na een periode van weinig onderhoud heeft Frans, de vriend van Mirjam, afgelopen jaar de boomgaard flink onder handen genomen. Het resultaat zal later in het jaar duidelijk worden. Achter op het erf is tegenwoordig ook een flinke moestuin, die natuurlijk ook moest worden bekeken. Tot slot werd een bezoek gebracht aan de streekproductenwinkel van Mirjam.

Bloesemfietstocht en bezoek aan twee boomgaarden - 15 april 2017

Bloesemfietstocht en bezoek aan twee boomgaarden - 15 april 2017

De bloesemfietstocht werd georganiseerd door de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert in samenwerking met Stichting Groenfonds Midden-Delfland.

17 april 2017