MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Medische zorg in Schipluiden en Den Hoorn in Tramstation

21 mei 2017. In Museum Het Tramstation Schipluiden is tot eind december 2017 de tentoonstelling 'Medische zorg in Schipluiden en Den Hoorn' te zien. K.W. Woltering, oud-huisarts van Schipluiden, verrichtte de openingshandeling.

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de lokale chirurgijnen, een vroedvrouw uit de achttiende eeuw en enkele wijkverpleegkundigen. Uitvoeriger komen huisartsen P. Folmer, F.H. Reijnders, K.W. Woltering en A.M. van de Poel aan bod. Met teksten, afbeeldingen en voorwerpen wordt hun werkzame periode in Schipluiden en Den Hoorn geïllustreerd.

Medische zorg - Museum Het Tramstation

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling vormen de medische instrumenten, die huisartsen Reijnders en Woltering in hun praktijk hebben gebruikt. Ook van A.M. van de Poel, huisarts in Den Hoorn, zijn verschillende attributen te zien.

Medische zorg - Museum Het Tramstation

Dokter Reijnders was een bijzonder veelzijdig man. Naast zijn huisartspraktijk was hij ook de uitvinder van het filmen in 3D. Hiervoor ontwikkelde hij een methode om 3D beelden natuurgetrouw vast te leggen die ook tegenwoordig nog gebruikt wordt. Deze techniek werd vastgelegd in een patent. Op de twee beeldschermen in het tramstation kunnen zowel de 3D foto's als 3D films van Reijnders worden bekeken. Als vliegeniersarts in Soesterberg ontwierp hij apparatuur voor diathermie, waarbij warmte in het menselijk lichaam gebracht wordt door middel van hoogfrequente radiogolven. Verder componeerde Reijnders enkele muziekstukken, waaronder de Eerste Vliegeniersmars, die ook in het museum kan worden beluisterd. Zijn opvolger, dokter Woltering, filmde ook en maakte zijn impressie van Den Hoorn en Schipluiden in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Medische zorg - Museum Het Tramstation

Openingshandeling

De opening van de tentoonstelling werd tevens een gezellige reünie waarbij dokter Woltering twee van zijn assistentes en wijkverpleegster Noort mocht begroeten. Ook was dokter De Haan uit Den Hoorn aanwezig. Na enkele anekdotes uit zijn praktijk demonstreerde dokter Woltering een instrument om de afmeting van de schedel te meten op zijn proefpersoon, zijn dochter Marie Claire, kinderarts te Delft.

Medische zorg - Museum Het Tramstation

Meer lezen

21 mei 2017