MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Week van Ons Water in Midden-Delfland - 12 t/m 21 mei 2017

16 mei 2017. Van 12 tot en met 21 mei is het de Week van Ons Water. Een landelijke campagne om iedereen bewust te maken dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. Er worden diverse tips gegeven om waterverspilling te voorkomen en wateroverlast te verminderen. In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) organiseren de gemeente Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap van Delfland diverse activiteiten.

Week van Ons Water in Midden-Delfland - 12 tot en met 21 mei 2017

Het startschot van de Week van Ons Water werd gegeven door wethouder Hans Horlings en hoogheemraad Marcel Houtzager. Samen openden zij de tentoonstelling ‘Waterbestendige Tuin’ op maandag 15 mei in het gemeentehuis van Midden-Delfland. Onderdeel is een fototentoonstelling, samengesteld door de KNNV, met foto's die door verschillende personen werden ingestuurd. Op deze foto's wordt op spectaculaire wijze zichtbaar gemaakt hoe onbestendig ons rioolstelsel kan zijn bij een flinke regenbui, met ondergelopen straten als gevolg. Mede door de veelvuldig betegelde tuinen loopt regenwater extra snel richting riool, dat deze hoeveel niet altijd aankan. Het gevolg kan zijn dat het riool overloopt in een poldersloot, zoals de overstort aan de Zouteveenseweg.

Waterbestendige tuin en bestrating

Om de verwachte gevolgen door de klimaatverandering op te vangen zou onze woonomgeving veel waterbestendiger moeten worden. Dan kan het water van een felle regenbui beter opgevangen worden en hoeft dit niet naar het riool te stromen (het riool is toch vooral bedoeld voor afvalwater). In de tentoonstelling worden voorbeelden gegeven van waterbestendige tuinen. Ook een mooie maquette toont hoe dat eruit zou kunnen zien. Er is bovendien subsidiegeld beschikbaar van het hoogheemraadschap van Delfland bij investeringen door particulieren, bedrijven en organisaties voor projecten die regenwater opvangen en vasthouden (tot wel 25%). Hoogheemraad Houtzager vertelde dat de grote AWZI (afvalwaterzuiveringsinstallatie) in de Harnaschpolder zo'n 115 miljoen euro per jaar kost. Door klimaatbestendige investeringen is een bezuiniging van 30% in 2030 wellicht mogelijk.

Week van Ons Water in Midden-Delfland - 12 tot en met 21 mei 2017
Holierhoek, Schipluiden 19 september 2001.

Week van Ons Water in Midden-Delfland - 12 tot en met 21 mei 2017
Dr. J. de Koninglaan 4 juli 2016, foto P. van Beurden.

Week van Ons Water in Midden-Delfland - 12 tot en met 21 mei 2017
Riooloverstort langs de Zouteveenseweg.

In Maasland wordt geëxperimenteerd met waterbestendige (of klimaatbestendige) bestrating; wethouder Horlings vertelde dat er ook plannen zijn om in Schipluiden hiermee aan de slag te gaan.

Gratis waterton

Voor de inwoners van de gemeente Midden-Delfland hebben het hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Midden-Delfland 500 regentonnen beschikbaar gesteld om mee te helpen tuinen waterbestendig te maken (inmiddels, 15 mei, zijn er al 310 aanvragen binnen). Belangrijk is natuurlijk wel de regenton leeg te laten lopen als veel regen wordt verwacht! Kijk op: Regenton aanvragen.

Week van Ons Water in Midden-Delfland - 12 tot en met 21 mei 2017
Van een tegeltuin naar een klimaatbestendige tuin.

Activiteiten in Midden-Delfland

In de Week van Ons Water vinden de volgende activiteiten plaats:

12 t/m 21 mei: Dagelijks waterweetje en watertip (Facebookpagina gemeente).
15 t/m 21 mei: Tentoonstelling Waterbestendige Tuin (gemeentehuis).
16 mei 17.30-20.00 uur: Spreekuur Waterbestendige Tuin (gemeentehuis).
17 mei 18.30-20.00 uur: Excursie Leven in het Water, ook voor kinderen (sloot naast gemeentehuis).

Alle activiteiten zijn gratis en aanmelding is niet nodig.

Op de landelijk website Week van Ons Water staan nog veel meer activiteiten.

Bron: Persbericht gemeente Midden-Delfland.

16 mei 2017